Skip to content

Free shipping from 50 Made in the Netherlandsrd

Sustainable wood Designed with locals

Now 10% anti inflation discount

Ontdek de charme van Haarlem: restaurants, winkels en bezienswaardigheden

Molen de Adriaan aan Spaarne Rivier in Haarlem

Hou je van kunst, geschiedenis en prachtige architectuur? Dan is Haarlem dé stad voor jou! Gelegen in Noord-Holland en bekend om zijn charmante straatjes, de grote markt, indrukwekkende musea, historische gebouwen. Wij hebben tien tips voor jou om het beste uit je dagje Haarlem te halen en er met volle teugen van te genieten.

Tip 1: Verken de Grote Markt

De Grote Markt is het centrale plein van Haarlem en heeft voor iedereen wat te bieden. Of je nu op zoek bent naar lekker eten, goede koffie of leuke winkels, je vindt het allemaal hier. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Grote Kerk of St.- Bavokerk en geniet van het uitzicht over het plein. Ook te bewonderen op de skyline van Haarlem.

 

Tip 2: Maak een ontspannen wandeling langs de Spaarne

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, maak dan een wandeling langs de rivier de Spaarne. Onderweg kun je genieten van historische gebouwen en bruggen en er zijn genoeg leuke cafés waar je even kunt uitrusten. Maak bijvoorbeeld een pitstop bij Spaarne66 of Taverne de Waag.

Maak een wandeling langs de Spaarne.Maak een wandeling in Haarlem langs de Rivier de Spaarne.

Tip 3: Wandel door de zeven gouden straatjes

Haarlem heeft een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de pittoreske straatjes en historische gebouwen. Maak een wandeling door de zeven gouden straten zoals de Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Anegang, Gierstraat, Kleine Houtstraat en Schagchelstraat en ontdek de charmante gevels, kleine boetiekjes en gezellige cafés. Vergeet niet om te stoppen bij een van de vele koffiebarretjes of lunchcafés voor een heerlijke versnapering. Enkele van onze persoonlijke tips zijn: Jules coffee & concept en de Mica Coffee Bar.

Tip 4: Ontdek de Haarlemse Hofjes

Haarlem staat bekend om zijn prachtige Haarlemse hofjes. Dit zijn binnentuinen die omringd zijn door kleine huisjes en die vroeger dienden als onderdak voor de armen en behoeftigen. Tegenwoordig zijn veel van deze hofjes nog steeds bewoond en kun je ze bezoeken om te genieten van de rust en stilte. Een van de mooiste hofjes is het Hofje van Bakenes, dat dateert uit de 14e eeuw en nog steeds in originele staat verkeert. 

Tip 4: Ontdek het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is gewijd aan Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw. Als je van schilderkunst houdt, is dit museum een must-visit. Het museum is gehuisvest in een prachtig historisch gebouw en heeft een indrukwekkende collectie schilderijen van enkele van de meest invloedrijke schilders uit de Nederlandse geschiedenis.

Tip 5: Winkelen in Haarlem

Haarlem is een prachtige stad om te winkelen met een gevarieerd aanbod aan winkels. De bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat en de Barteljorisstraat. Hier vind je grote winkelketens en boetiekjes. Ook de zijstraten zijn de moeite waard om te ontdekken, hier vind je vaak unieke en lokale winkeltjes. Voor een wat luxere winkelervaring kun je terecht in de Kleine Houtstraat met designerboetieks en bijzondere interieurwinkels. Verder zijn er regelmatig gezellige markten in de stad waar je streekproducten en vintage kleding kunt scoren.

Enkele bekende markten in Haarlem:

  • Grote Markt (Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00)
  • Botermarkt (Maandag 09:00 - 16:00 en zaterdag 09:00 - 17:00)
  • Floresstraat (Donderdag 09:00 - 16:00)

Kortom, Haarlem heeft voor ieder wat wils op het gebied van winkelen.

Tip 6: Bezoek het Teylers Museum

Als je op zoek bent naar een museum vol met fossielen, mineralen, tekeningen en schilderijen, dan moet je zeker naar het Teylers Museum gaan. De collectie is niet alleen indrukwekkend, maar het gebouw waarin het museum zich bevindt is ook prachtig. Als je een pauze nodig hebt, ga dan naar het museumcafé voor een heerlijke snack en een drankje.

Tip 7: Culinaire hoogstandjes en gezelligheid in Haarlem

Haarlem biedt tal van gezellige restaurants en barretjes voor een heerlijk avondje uit. Zo is Café Colette een sfeervolle plek om te genieten van Franse gerechten en lekkere wijnen. Voor de liefhebber van de Italiaanse keuken is Trattoria La Forca een aanrader. Ook restaurant Brick is een populaire hotspot met een wisselende menukaart en een gezellige sfeer. Wie van cocktails houdt, kan terecht bij Bar Wigbolt, waar je kunt genieten van een uitgebreide selectie aan cocktails en andere drankjes. Meer een liefhebber van bier? Dan mag de Jopenkerk niet ontbreken op je lijstje. Kortom, Haarlem biedt voor ieder wat wils op het gebied van culinaire hoogstandjes en gezelligheid.

Tip 8: Ga naar het Dolhuys Museum

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de psychiatrie, dan is het Dolhuys Museum een interessante plek om te bezoeken. Dit museum is gevestigd in een voormalig krankzinnigengesticht en biedt een fascinerend kijkje in de behandeling van geestesziekten door de eeuwen heen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien hoe mensen vroeger werden opgesloten in kooien en hoe elektroshocktherapie in de jaren 50 werd toegepast. Het museum heeft ook een mooie binnentuin waar je even tot rust kunt komen na alle indrukken. 

Tip 9: Bezoek het Corrie ten Boomhuis

Het Corrie ten Boomhuis is een bijzondere plek in Haarlem. Het huis was vroeger eigendom van de familie Ten Boom, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers hielp. Het museum biedt een kijkje in het leven van deze dappere familie en vertelt het verhaal van hun moedige daden. Je kunt hier bijvoorbeeld de geheime schuilplaats zien waar de onderduikers werden verborgen en een rondleiding krijgen van een deskundige gids.

Tip 10: Ontdek de natuur in de omgeving Haarlem

En als je van natuur houdt, is er ook genoeg te doen in de omgeving van Haarlem. De duinen en het strand van Bloemendaal en Zandvoort zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer, en bieden tal van mogelijkheden om te wandelen, fietsen of gewoon te ontspannen op het strand. Enkele van onze favoriete natuurgebieden in de omgeving Haarlem zijn het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Breng Haarlem in huis met onze skylines

Als je verliefd bent geworden op Haarlem, kun je deze charme in huis halen met een prachtige skyline wanddecoratie, klok of serveerplank. Zo kun je altijd terugdenken aan jouw dagje in Haarlem.

Haarlem Skyline van hout gemaakt

Met deze tien tips weet je zeker dat je het beste uit je dagje Haarlem haalt. Mis deze prachtige stad niet en kom genieten van al het moois dat Haarlem te bieden heeft!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Discover the WoodWideWorld

Enter the name of your city orview all cities ordiscover the products

Sustainable and fair wood
Made in the Netherlands
Designed with locals
Free shipping from €50